Klubbens lokaler

Klubbens lokaler

Den store bygningen med fasade mot Wessels plass der Norske Selskab holder til eies i sin helhet av klubben.

Inngangen ligger på midten av Akersgaten 18. Herfra er det trapp og heis opp til klubben, som ligger i tredje etasje. Her blir man mottatt av en vennlig stab i resepsjonen. Klubblokalene inneholder en stor spisesal, fem stuer, et bibliotek, et biljardrom og tre kortværelser, foruten et moderne møterom.

Klubbens administrasjon, garderober, kjøkken og betjeningsfasiliteter befinner seg i samme etasje.  
På de følgende sider tar vi en rundtur gjennom klubbens lokaler.

Toddy-værelset

Toddy-værelset

Fra resepsjonen kommer man inn i Toddy-værelset, hvor man kan se utsikten til Wessels plass, Stortingsbygningen, Slottet og Nasjonalteateret. Her er det malerier fra 1920-årene opp til 1940-årene. De andre stuene nærmest inngangen fikk sin endelige form ved en plan utarbeidet av arkitekt Arnstein Arneberg fra rundt 1930. Stilen er nær Art Deco. De innerste stuene har design fra 1912/1914, klart påvirket av Jugend-stil.

Domino-værelset

Domino-værelset

Etter å ha passert Toddy kommer du inn i Domino-værelset, hvor vi har våre moderne kunstverk og vårt nye flygel. Samlingen av nåtidskunst inneholder kjente norske malere.

Spisestuen

Spisestuen

Fra Domino-værelset kommer du inn i den store spisestuen, som har plass til 100 personer. Rommet domineres av det store maleriet ”En aften i Norske Selskab”, malt av Eilif Peterssen på klubbens bestilling i 1892. På bildet ser vi et møte hvor klubbens grunnleggere i København er tilstede i 1772. Ansiktene på personene er malt etter tilgjengelige portretter, og personene kan således gjenkjennes. Dette bildet er gjengitt og brukt i historieundervisningen, i forbindelse med den prosess som ledet opp til norsk frihet og uavhengighet etter at landet i 400 år lå under Danmark. 

Danske-værelset

Danske-værelset

Når du går fra Toddy-værelset i motsatt retning, kommer du først inn i Danske-værelset. Møblert til minne om våre grunnleggere og tidligste medlemmer fra klubbens tid i København i slutten av 1700-tallet. Portretter av disse henger på veggene. I værelset står en av klubbens virkelige klenodier, en punsjebolle som ble brukt i Københavnertiden, laget på Herrebø, en kjent norsk fajansefabrikk på 1700-tallet. Lysekronen er fra samme tid og er laget av den norske glassfabrikken Nøstetangen. I dag er det bare 10 Nøstetangen lysekroner tilbake i verden, inklusive den ene i Norske Selskab.

Arneberg-værelset

Arneberg-værelset

Fra Danske-værelset kommer du inn i Arneberg-værelset, vår største stue. Her finnes en viktig samling av malerier fra de senere årtier av 1800-tallet. Her finner man også et utvalg av norske og internasjonale aviser.

Christiania-værelset

Christiania-værelset

I det neste værelset, Christiania-værelset, kommer du inn i Jugend-avdelingen i klubben. I dette rommet finner man portretter av forskjellige æresmedlemmer og medlemmer som ellers har gjort seg spesielt gjeldende, fra klubbens første tid i Christiania i 1818 og opp til vår egen tid.

Atheneum

Atheneum

Fra Christiania-værelset kommer du inn i Atheneum, som blant annet inneholder portretter av de tre siste norske konger. Her finnes også et utvalg av bøker fra vårt omfattende bibliotek.

Biblioteket

Biblioteket

Fra Hjørneværelset kommer du inn i Biblioteket, som også inneholder en skjult flatskjerm TV. Et av de bemerkelsesverdige bokverk som finnes her, er førsteutgaven av Henrik Ibsens første drama: Catilina.

Andre fasiliteter

Andre fasiliteter

I den innerste delen av klubblokalene har vi tre rom innredet for kortspill. I disse rommene er også deler av biblioteket plassert. I tillegg til dette har vi et eget møteværelse med full elektronisk utrustning og til bruk for klubbens medlemmer.
Mange medlemmer finner det praktisk å holde møter i klubben, og dette kombineres med et godt måltid og en avslappet og diskret atmosfære. Klubben har også et biljardrom og en plenumsal, som ligger i den nye delen.

  • Klubbens lokaler
  • Toddy-værelset
  • Domino-værelset
  • Spisestuen
  • Danske-værelset
  • Arneberg-værelset
  • Christiania-værelset
  • Atheneum
  • Biblioteket
  • Andre fasiliteter